Våra sorter

Kvalitetsortiment, smakrikt

Äppelsorter

Saga

Saga är en korsning mellan Elstar och Delbad Estivale. Saga är en sort med mycket sötma och har en saftig konsistens.  En bra sort att välja om man vill ha ett äpple med mild syrlighet. Färgen är ljus gröngul färg med röda inslag. Saga kan man äta som det är men passar också väldigt bra i matlagning eller till desserter.

Elise

Elise är en korsning mellan Septer och Cox Orange och är en relativt ny äppelsort. Färgen på skalet går i olika toner av mörkrött och fruktköttet är gulvitt, fast och saftigt med en väldigt frisk smak. Den syrliga smaken mildras när sorten fått lagras en tid. Gott att äta som det är eller i en äppelpaj.

Santana

En sort som många äppelallegiker tål! Santana har en gröngul färg med röda strimmor och har en bra balans mellan syrlighet och sötma. Santanas friska smak passar bra till matlagning och i sallader.

Elstar

Korsning mellan Ingrid-Marie och Golden Delicious. Sorten är ett medelstort runt äpple med en gröngul grundfärg och en röd täckfärg. Fruktköttet är ljusgult och är saftigt och lite hårdare. Smaken är frisk med en svag syra och söt med en angenäm arom. Passar bra att äta som det är eller i desserter.

Katja

Katja är ett medelstort äpple och är en korsning mellan James Greve och Worcesterparmän. Sorten utmärker sig med sin platta undersida och äggrunda form. Katja har ett tunnare skal med gröngul grundfärg och rödtäckfärg. Fruktköttet är grönvitt, fast och saftigt med ganska hög sötma.

Discovery

Discovery är ett medelstort äpple med koniskt plattrund form och har en gröngul bottenfärg och en vacker röd täckfärg. Fruktköttet är fast och smaken är söt med en frisk arom. Sorten härstammar från England och är en korsning mellan Beauty of Bath och Worchesterparmän. Mognar i mitten av augusti.

Aroma

Aroma är en korsning mellan Ingrid-Marie och Filippa och togs fram 1947 på Alnarp. Aroma är ett medelstort äpple och har en gröngul grundfärg med en lysande röd täckfärg. Fruktköttet är krispigt och har en bra arom med en bra balans mellan sötma och syra. Mognar i mitten av september.

Rubinola

Rubinola är en korsning mellan Prima och Rubin. Det är ett fast äpple med hög sötma och lätt syra och har ett vackert eldrött skal och har det högsta C-vitaminvärdet bland våra kända sorter. Skalet är tunt och blankt men blir fetare vid lagring. Fruktköttet är ljusgult och krispigt med en saftig smak.

Ingrid-Marie

Ingrid-Marie är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Den har en frisk och syrlig smak med kryddiga toner och färgen på skalet är kraftigt mörkröd och fruktköttet är gulvitt. Ingrid-Marie passar att äta som det är eller till äppelkakan eller i salladen. Ingrid-Marie plockas i början av oktober.

Cox Orange

Cox Orange kom från England till Sverige redan på 1800-talet. Frukten är medelstor och skalet är matt med grön till guldgul grundfärg med mattröd täckfärg. Fruktköttet är gulaktigt och saftigt med en söt smak och en kryddig ton. En av våra mest omtyckta äppelsorter på grund av sin unika smak.

Gloster

Gloster är en korsning mellan Glockenapfel och Richared Delicous och är en sort som de flesta äppelallergiker tål. Gloster har en intensiv röd täckfärg och fruktköttet är gulvitt, krispigt och saftigt. Smaken är söt och syrlig.

Frida

Frida är en korsning mellan Aroma och en amerikansk äppelsort. Skalets grundfärg är grön med en röd täckfärg. Fruktköttet är fast och syrlig med mycket smak. Frida är en allergivänlig sort och är främst ett ätäpple. Äpplet mognar i oktober och kan lagras under en längre tid.

Jonagold

Jonagold är en korsning mellan Golden Delicious och Jonathan. Den har en gul grundfärg och en röd täckfärg över nästan hela äpplet. Smaken är väldigt saftig med en syrlig smak. Passar fint som både äta som det är eller i desserter.

Päronsorter

Clara Frijs

Clara Frijs har sitt ursprung från Danmark och togs fram mitten på 1800-talet. Clara Frijs är ett medelstort päron med sin gröngula färg. I början av säsongen är skalet skinande grönt och har ett fast och friskt fruktkött men när päronen mognar blir skalet gulnande och fruktköttet får en smältande och fin arom. Plockas i början av september.

Carola

Carola är en svensk päronsort och mognar senare på hösten. Frukterna är stora och gröna med en brunröd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och har en fin arom. Plockas i slutet av september.

Conference

Conference är ett gulgrönt päron som täcks av grönbrun rost. Fruktköttet är smältande saftigt, sött och aromatiskt.

Röd Clapp’s Favorite

Ett stort vackert päron med vitt lite grovt, saftigt sötsyrligt fruktkött. Mognar från mitten av september, kan skördas under två till tre veckor. Godast att äta direkt från trädet då frukterna har kort hållbarhet.

Ingeborg

Ett stort och saftigt päron som påminner om Conference. Söt god smak, mjukt och saftigt fruktkött. Mognar i oktober och kan lagras ett par månader. Börjar ge frukt i tidig ålder och ger riklig skörd.

Plommonsorter

Opal

Viktoria

Reine Cloude

Jubileum

Vision

Tophit

Topend

Valor

Ive

Körsbärssorter

Kordia

Regina

Lapins

Van

Merton Glory

Stella

Scroll to Top